Als je het in de winter koud hebt is dat geen fijn gevoel, althans ik heb nog nooit iemand horen zeggen “goh wat is het toch lekker die rillingen over mijn lijf”. Omdat een groot deel van ons assortiment in onze webwinkel is gericht op de winter vind ik dat een artikel over “wat je kunt doen als je het koud hebt” hier goed op aansluit.
Mocht je genoeg hebben van de koude rillingen en het kippenvel in de winter ben je dus op de juiste plek geland! Vandaag ga je een aantal tips lezen waarmee je lekker warm(er) blijft.
Welke tips ga je hier lezen?
Om het op voorhand al een beetje te verklappen heb ik hier alvast een korte opsomming van de tips die ik ga behandelen in dit artikel. Als je dus opzoek bent naar een specifiek onderwerp kan je hier gelijk zien of deze ook wordt behandeld en hoef je dus niet je tijd te verdoen mocht het er niet tussen staan.
Natuurlijk kan je wel altijd even een reactie plaatsen met het verzoek of ik het onderwerp wat je zoekt kan toevoegen aan dit artikel!
Artikel inhoud:
- Hoe kleed je jezelf warm aan?
- Wat zijn de kenmerken van een goede winterjas?
- Hou je lichaamstempratuur op peil met de juiste voeding.
- Blijf warm door te sporten.
- Wat moet je juist niet doen?
Let’s begin!
Hoe kleed je jezelf warm aan?
Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen om het warm te hebben in de winter is jezelf goed aankleden. Dit voorkomt dat je onnodig kou leidt of griep krijgt.
Buitengewoon een extra dikke trui aantrekken is er nog een manier van aankleden die misschien wel veel effectiever is.
Namelijk, lagen kleding over elkaar!
Het is namelijk zo dat er tussen de stof door alsnog koude lucht binnenglipt.
Door een paar, dunne, lagen kleding over elkaar aan te trekken voorkom je dit.
Elke laag werk als het ware als een soort filter.
Deze filter werkt 2 kanten op.
Je lichaam verwarmt je de lucht die tussen elke laag zit.
Als er dus vanaf buiten koude lucht tussen je kleren naar binnen glipt is deze lucht een stuk warmer wanneer het je “body” eenmaal bereikt!
Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een wetsuit die duikers en surfers aan hebben.
Het enige verschil is dat in een wetsuit het water door je lichaam wordt verwarmd en tussen de lagen kleding de koude lucht.
Wanneer het heel erg koud is buiten zou je dus het volgende kunnen doen:
Als 1ste Laag: een thermo shirt of hemd
En als 2e Laag: een normaal shirt
Met daarover als 3e laag: een trui
En tot slot: als laatste laag een dikke warme jas.
Wanneer je de bovenstaande lagen aantrekt zou je bovenlichaam het zelfs -10 graden warm moeten blijven!
Om je over de laatste laag, de warme jas, wat meer informatie te geven zijn we bij het volgende punt aangekomen.
Wat zijn de kenmerken van een goede winterjas?
Zoals je zelf al wel weet is er een groot verschil tussen het soort jassen dat in de winter te koop is. Zo zijn niet alle winterjassen daadwerkelijk warm.
Dit komt door het grote verschil aan kwaliteit dat er tussen verschillende winterjassen zit. Vaak ontstaat dit verschil wanneer er wordt geprobeerd om de prijs laag te houden.
Er wordt bespaard op de materialen en de vullen van de jassen wat er, helaas, voor zorgt dat deze jassen een stuk minder warm zijn. Het is dan ook belangrijk dat je goed let op het soort materiaal van jouw nieuwe winterjas.
De volgende tips gelden voor zowel dames winterjassen als heren winterjassen.
Tip 1.
De eerste tip die ik je wil geven gaat over de wind en waterdichtheid van de jas. Zeker bij koud weer is het erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je lichaam niet nat wordt.
Als dit toch gebeurt kan ik je verzekeren dat je het enorm koud gaat krijgen! Het is zelf zo dat je binnen enkele uren onderkoelt kan raken wanneer je lichaam of kleding vochtig is. Daarentegen raak je veel minder snel onderkoelt in “droge kou”. Kortom; het is heel belangrijk dat jouw jas ervoor zorgt dat je niet nat wordt!
Tip 2.
Als 2e wil ik je echt op het hart drukken dat je moet kiezen voor een jas die is gemaakt van hoogwaardige materialen. Niet alle soorten stoffen isoleren even goed en daarom heb ik een paar stoffen die dit wel goed doen opgezocht.
Katoen met polyester:
Katoen is op zichzelf niet geschikt voor winterkleding. Wanneer katoen in combinatie met polyester wordt gemengd dan is dit niet meer het geval. Deze combinatie is, wanneer deze is samengevoegd, namelijk waterafstotend! En zoals je bij de eerste tip hebt gelezen is dit een van de belangrijkste eigenschappen van een winterjas!
Polyester:
Polyester is ook zonder katoen een geschikte stof voor de buiten laag van een winterjas. De waterafstotende eigenschap is dan ook de belangrijkste eigenschap van deze stof. Om deze reden wordt het vaak gecombineerd met andere stoffen die deze eigenschap niet hebben!
Leer:
Deze materiaal kennen de meeste van ons wel. Leer isoleert goed en is, bijna altijd, waterafstotend. Dit is dat ook een goed soort materiaal voor een winterjas. Let wel op dat dit niet voor alle soorten jassen handig is want doordat leer zo goed isoleert kan het ook “te warm” gaan worden wanneer je bijvoorbeeld op wintersport gaat!
Bont:
Ondanks dat dit materiaal van zichzelf niet waterafstotend is wordt het toch vaak gebruikt voor winterjassen. Bont koud je namelijk super warm! Het is zelf zo dat in extreem koude omstandigheden dit materiaal van levensbelang kan zijn. Door de voordelen van bont worden de meeste bontjassen en bonte kleding van fabriek af aan waterdicht gemaakt.
Mocht dit niet het geval zijn kan je online meerdere producten vinden waarmee je jouw bontjas kunt behandelen zodat deze ook tegen de regen kan.
Tip 3.
Wat ik ook aanraad is om te kijken naar een winterjas met elastiek in de mouwen. Deze kleine detail voorkomt dat de koude lucht via je armen naar binnen glipt!
Ook een elastiek rond de middel is erg fijn wanneer je ervoor kiest een korte winterjas aan te schaffen. Wanneer de winterjas tot over de heupen komt is dit vaak niet echt meer nodig.
Tip 4.
Deze laatste tip is een bonus tip.
Het maakt geen wereld van verschil maar het helpt wel degelijk om een jas te kiezen die een flap over de rits heeft. Het is namelijk zo dat er tussen de ritssluiting door ook koude lucht en regen naar binnen kan glippen. Als je dan toch bezig bent let dan ook gelijk op de flappen over de zakken, zo weet je zeker dat je spullen ook droog blijven!
Bonus Tip – Doe mee met de huidige mode!
Lees ook eens ons artikel over de laatste winterjassen trends.
Als je dan toch toe bent aan een nieuwe winterjas waarom niet gelijk een die goed past bij de huidige mode!
Hou je lichaamstempratuur op peil met de juiste voeding.
Ook door het eten van de juiste voeding kan je je lichaam een handje helpen met warm blijven.
Hoewel mannen het vaak minder snel koud hebben dan vrouwen kan het voor beide geslachte helpen om wat verwarmend wintervoedsel te eten.
Voeding kan worden onderverdeelt in de volgende 3 categorieën:
- Verkoelende voedingsmiddelen
- Neutrale voedingsmiddelen
- En verwarmende voedingsmiddel
Het is in de winter dus het beste met verkoelende voeding te minderen en verwarmende voeding wat meer aandacht te geven. Het volgende tabel met verwarmende voedingsmiddelen heb ik gevonden op de website van Acupunctuur Rotterdam:
Fruit | Groenten | Granen, Zaden en Peulvruchten | Vlees, Zeevruchten & Zuivel | Specerijen & Drinken |
Lychee Longan Mango Kokosmelk kokosnoot vlees (niet de jongekokosnootvlees) Mandarijn schil (gedroogd) Goji bessen Mandarijn Chinese Rode Dadels Kers Guave Meidoorn Fruit Nectarine Perzik Framboos | Bieslook Koriander Prei Ui Pompoen KaiChoi Boerenkool | Geroosterde pinda/noten Karwijzaad Kastanje Kleefrijst Mout Pijnboompitten Pistachenoot Walnoot | Lam Boter Garnalen Hert Paling Geitenmelk Ham Mosselen Kip Rundvlees | Gember Kaneel Kruidnagel Basilicum Bruine suiker Spaansepeper Koffie Koriander Venkelzaad Knoflook Ginseng Nootmuskaat Peper Rozemarijn Munt Azijn Wijn |
Wanneer je online zoekt naar recepten met één of meer van de bovenstaande voedingsmiddelen ben je goed op wel om jezelf met voeding ook wat extra warmte te geven!
Blijf warm door te sporten.
Allereerst even een waarschuwing! Als je gaat sporten in de winter lees dan eerste deze 5 tips over sporten in de kou.
Ondanks dat het erg goed is om te gaan sporten Moet je er wel voor zorgen dat je dit veilig doet!
Dat gezegd te hebben, ook door te sporten blijft je warm in de winter! Maar het “warm hebben” is niet het enige voordeel wat sporten je in de winter te bieden heeft.
Waarom help sporten tegen de koud?
Wanneer je in de winter jezelf zover kunt krijgen doen je het goed! Door de beweging verwarm je je lichaam zodat je het niet meer koud hebt. Ook na het sporten blijft een deel van “het warm hebben” aanwezig.
Dit komt doordat je de bloedcirculatie in je lichaam verbetert!
Als je actief probeert meer, en vaker, te sporten is een verbeterde circulatie van je bloed een blijvend effect. Zelfs wanneer je niet aan het sporten bent blijft je bloed beter door je lichaam kunnen stromen en heb je het dus minder koud!
Ook de bekende winterdepressie word minder door sporten!
Dit is toch ook wel een erg fijne bijwerking van actiever zijn in de winter! De reden dat veel mensen last hebben van een winterdipje komt door het tekort aan vitamine D. Omdat de dagen korter zijn en, de meeste, minder buiten komen is dat de meest voorkomende oorzaak.
Als je ervoor kiest om buiten te gaan sporten vang je ook in de winter wat extra vitamine D op wat je humeur te goede komt. Daarnaast maken je hersens ook een andere stof aan tijdens het sporten, namelijk Endorfine.
Dit is de “feel good” stof die, op zijn beurt, ook weer extra bijdraagt aan het verminderen van jouw winterdip!
Je wordt zelfs minder snel ziek als je meer beweegt in de winter!
Naast het feit dat sporten je bloedcirculatie en stemming verhoogd zorgt het er zelfs voor dat je minder snel ziek wordt. Dit komt doordat je je eigen weerstand aan het verhogen bent wanneer je een aantal keer per week sport.
Ook krijg je een stuk meer energie. Dit is natuurlijk altijd mooi meegenomen!
Let op: waarschuwing!
Als je gaat sporten in de winter lees dan eerste deze 5 tips over sporten in de kou. Ondanks dat het erg goed is om te gaan sporten Moet je er wel voor zorgen dat je dit veilig doet!
Wat moet je juist niet doen?
Als eerste is het niet handig om de tips die je net hebt gelezen niet toe te passen! Ik heb dit artikel juist geschreven om je te helpen met het niet meer koud te hebben in de winter!
Ook heb je onder “Hou je lichaamstempratuur op peil met de juiste voeding” gelezen dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die je lichaam helpen zichzelf warm te houden. Doe hier je voordeel mee!
Wil je op het gebied van voeding nog wat verder gaan kan je de verkoelende voedingsmiddelen minder gaan eten in de winter. Een goed artikel om te lezen over welke voeding verkoelend werkt is het artikel over verkoelend voedsel voor de zomer op de blog van Missnatural.nl.
Slaap genoeg
Ook is het belangrijk dat je in de winter genoeg slaapt. Wanneer je lichaam moe is heeft het een stuk meer moeite om zijn eigen tempratuur op peil te houden.
Let hier dus goed op!
Verminder alcohol gebruik!
Als laatste wil ik je als tip geven het alcohol gebruik in de winter te beperken. Ondanks de vele verhalen die je hoort over “een flinke slok tegen de kou” is dit toch echt niet waar! Wanneer je te veel alcohol tot je neemt kant het zelfs het tegenovergestelde effect hebben en gevaarlijk zijn.
Wil je hierover meer weten lees dan ook een het volgende artikel over alcohol tegen de kou.
Bedankt voor het lezen van mijn artikel en een warme winter toegewenst!
Mocht je nog wat tijd over hebben zou ik het erg leuk vinden als je dit artikel deelt via sociaal media of even een reactie plaatst met jouw gedachtes over hetgeen wat je hierboven hebt gelezen.
Via de knoppen boven en onderaan dit bericht kan je eenvoudige delen via de meest populaire social media platformen. Graag tot ziens bij ons in de winkel in Almere!